wtorek, 16 grudnia 2014

Ciasteczka migdałowe




 





Ciasteczka migdałowe

Stopień trudności:  6
Pomoc Rodziców: piekarnik

Czas przygotowania: 40 minut (w tym 15 minut w piekarniku)

 







POTRZEBUJECIE:  


200 g zmielonych/drobno posiekanych migdałów

150 g cukru pudru
3 białka
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu







DO PRACY:  


Myjemy rączki

Posiekane migdały mieszamy z cynamonem

2 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

Nadal ubijamy. W trakcie dodajemy 100 gram cukru pudru

Teraz dodajemy migdały z cynamonem i mieszamy 

Łyżką nakładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Ubijamy na sztywno pozostałe białko. Ubijając, stopniowo dodajemy 50 g cukru pudru

Ubitym białkiem, za pomocą pędzelka, grubo smarujemy ciasteczka 

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 140-150 st. C








 KROK PO KROKU







Siekamy migdały i mieszamy z cynamonem 







Ubijamy pianę i wylizujemy co się da






Mieszamy




Wykładamy na blachę i smarujemy pędzelkiem. Do piekarnika.





Bożonarodzeniowe pyszności

- Bardzo lubię Wigilię - mówi Krysia.

- A co najbardziej lubisz tego dnia?

- Jedzenie. Jest mnóstwo pyszności i wiele smakołyków. 

- A który smakołyk najbardziej lubisz? - pytam i zastanawiam się czy pierniczki czy też ciasteczka migdałowe, które właśnie upiekłyśmy.

-  Barszcz - mówi Krysia.


- A co jeszcze? - liczę, że może jednak te ciasteczka migdałowe... Ale słyszę:

- Dokładkę barszczu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz