poniedziałek, 13 stycznia 2014

Bounty







Bounty. Kokosowe niebo

Stopień trudności:  1 
Pomoc Rodziców:
roztapianie czekolady
Czas przygotowania:
5 minut + pobyt w lodówce












POTRZEBUJECIE:  

wiórki kokosowe
zagęszczone mleko słodzone
czekolada (mleczna lub biała - jeśli wolicie białe bounty)










 DO PRACY:  

1. Umyjcie łapki
2. Do miseczki wsypcie wiórki kokosowe
 
3. Zalejcie mlekiem. Mleczka ma być tyle, by wiórki się zlepiły. Uważajcie, żeby masa nie była zbyt rzadka
4. Za pomocą łyżeczki uformujcie batoniki
5. Włóżcie je do lodówki, żeby stwardniały (kilka godzin)
6. Roztapiamy czekoladę na malutkim ogniu
7. Zanurzamy każdy batonik w czekoladzie lub polewmy czekoladą każdy batonik. Bounty są tak słodkie, że delikatne polanie czekoladą w zupełności wystarczy.


 SMACZNEGO!   




 
UWAGA! BATONIKI SĄ PROSTE W WYKONANIU I PRZEPYSZNE. NAPRAWDĘ NIE MOŻNA SIĘ IM OPRZEĆ, CIĄGLE KTOŚ KRĄŻY WOKÓŁ LODÓWKI, WYCIĄGA JEDEN ZA DRUGIM, DOPÓKI TALERZYK NIE ZOSTANIE PUSTY. JESTEŚMY PRZEKONANE, ŻE W WASZYCH DOMACH REAKCJA NA BOUNTY BĘDZIE PODOBNA





KROK PO KROKU




Kokos zalewamy mlekiem









Mieszamy. Taka powinna być konsystencja masy na batoniki




  Formujemy batoniki i wkładamy je do lodówki




 Polewamy czekoladą, lub całkowicie w niej zanurzamy








 Bounty, smak raju



- Bounty, smak raju. Taka była reklama kiedyś w telewizji. I my sobie to dzisiaj zrobimy. Ten smak raju - objaśniam Krysi sobotni plan działania.

- A jaki to smak? - pyta Krysia

- Kokos, moja droga. Kokos, mleko, czekolada. I raj gotowy - tłumaczę.

- A myślałam, że jabłka i wąż będzie.











4 komentarze:

  1. Ekstra fajne i ekstra łatwe...na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy :) Gwarantujemy, że jest pyszne i baaardzo wciagające :)

      Usuń