wtorek, 12 listopada 2013

Homogenizowane stwory, czyli ślimaki i gąsienice na słodko

 

 





Homogenizowane stwory, czyli ślimaki i gąsienice na słodko




Stopień trudności: 6
Pomoc Rodziców: prąd/gaz/smażenie
Czas przygotowania:
30 minut









POTRZEBUJECIE: 
Porcja dla 4 osób:
 
1,5 szklanki mąki  
3 jajka 
300 gram waniliowego serka homogeniozwanego (2 małe opakowania)
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder (wyłącznie do posypania)
olej do smażenia 








  DO PRACY:  



1. Umyjcie rączki
2.  Umyjcie skorupki jajek, jajka wrzućcie do garnka (bez skorupek ma się rozumieć)
3. Jajka zmiksujcie z cukrem waniliowym (1 łyżeczka)
4. Dodajcie do tej masy dwa serki homogenizowane i znów zmiksujcie
5. Wymieszajcie mąkę (1,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka)
6. Stopniowo dodawajcie mąki (1,5 szklanki) do masy z jajek i miksujcie
7. Masa ma być gęsta 
8. Niech rodzice rozgrzeją olej na patelni lub w garnku. Musi go być sporo: 4-5 cm głębokości
9. Nakładajcie na olej gęstą masę. Zróbcie to za pomocą dwóch łyżeczek. Masy bierzcie naprawdę niewiele, bo szybko się smaży i jeśli weźmiecie dużą porcję - z wierzchu będzie spalona, a w środku surowa.
Łyżeczkami możecie formować kulki z ciasta, ale możecie je też szarpać i ciągnąć - wtedy powstaną różne fajne kształty. Krysi wyszły gąsienice, ślimaki i papugi.

10. Po kilku chwilach, gdy pączek jest już zarumieniony, delikatnie stuknijcie w niego łyżeczką - sam się odwróci na drugą stronę :)

11. Uwaga, nie wrzucajcie na olej zbyt wielu pączuszków - mają w sobie proszek do pieczenia, więc urosną i mogą mieć kłopot z pomieszczeniem się w garnku

12. Pilnujcie pączków, żeby się nie przypaliły - naprawdę szybko się rumienią

13. Niech rodzice delikatnie wyjmą pączki (najlepiej za pomocą kuchennych szczypców) i przełożą je na talerz wypełniony papierowymi ręcznikami - pączki muszą być odsączone z nadmiaru tłuszczu.

14. Przełóżcie pączki na właściwy talerz i posypcie cukrem pudrem. 

15. Smacznego! 

16. Uwaga, dobra wiadomość! Pączki nie są bardzo słodkie. Ich cała słodycz to serek homogenizowany, odrobina cukru waniliowego i posypka z pudru. Można ich zatem zjeść więcej niż normalnych słodyczy :)



KROK PO KROKU:
ZMIKSUJCIE JAJKA Z DODATKIEM CUKRU (3 jaja, 1 łyżeczka cukru waniliowego)


 






DODAJCIE DWA SERKI HOMOGENIZOWANE I MĄKĘ ZMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA  I DALEJ MIKSUJCIE








CIASTO GOTOWE







ROZGRZEJCIE OLEJ I ZA POMOCĄ ŁYŻECZEK WRZUCAJCIE MASĘ NA GORĄCY OLEJ (4-5 CM GŁĘBOKI). MOŻECIE FORMOWAĆ Z MASY RÓŻNE FAJNE KSZTAŁTY. OCZYWIŚCIE TU POMAGAJĄ WAM RODZICE.







PYK ŁYŻECZKĄ W PĄCZKA I SAM SIĘ ODWRÓCI :) 











STWORY GOTOWE










TERAZ PUDROWA POSYPKA









I GOTOWE!  








PĄCZKI SĄ FANTASTYCZNE. CO WAŻNE NIE SĄ TŁUSTE I PRAWIE W OGÓLE NIE SĄ SŁODKIE










U NAS ROZESZŁY SIĘ  W KWADRANS :)






Homogenizowane stwory, czyli ślimaki i gąsienice na słodko

Do tego smakołyka zabierałyśmy się trochę jak pies do jeża, głównie dlatego, że Krysi ciężko przyszło poświęcenie dwóch serków homogenizowanych na coś, co nie wiadomo czym będzie. Serki waniliowe Krysia uwielbia wybitnie. A w tej sytuacji,  wiadomo - lepiej jednak mieć dwa serki do zjedzenia, niż ich nie mieć lub mieć je w innej, bliżej nieokreślonej formie. 

- No, nie wiem, wiesz. Może bez serków jednak zrobimy - przekonuje jeszcze Krysia, gdy już wyciągamy wszystkie składniki na stół.

- Ale wtedy nie będzie smaczne. Muszą być serki. To najważniejszy składnik - zapewniam.

- Ale to dobre będzie w ogóle? - dopytuje Krysia.

- Dobre, dobre. Pyszne nawet, zobaczysz.

- Hmmm. Dobra, to dajemy. Ale masz jeszcze dla mnie serki w lodówce?

- Mam. 

- Dobra, to róbmy - chwila ciszy -  ... Ale jednak jak damy serki, to będę miała o dwa mniej w lodówce.

- To ci te dwa serki dokupię jeszcze.

- O, to fajnie.  - znów cisza - Ale mamo, nawet jak dokupisz, to i tak będzie o dwa mniej, bo zdaje się, że tych dwóch serków już nie odzyskam.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz