Muffinki z jagodami i czerwonymi porzeczkami
Stopień trudności: 5
Pomoc Rodziców: gaz, piekarnik
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut w piekarniku (180 st.C)
POTRZEBUJECIE:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
mała, gęsta śmietana
jagody i czerwona porzeczka
szczypta soli
DO PRACY:
1. Myjemy rączki
2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól
3. Do drugiej miski dajemy jajko i cukry
4. Do masy jajeczno-cukrowej masy dodajemy masło (w kawałku, jeśli jest miękkie lub roztopione). Dodajemy śmietanę, mieszamy
5. Składniki "mokre" dodajemy do miski z "suchymi" i mieszamy
6. Nakładamy troche masy do foremem i wrzucamy kilka kuleczek jagód i porzeczek
7. Znów nakładamy masę i znów sypiemy na wierzch porzeczki i jagody
8. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut
Smacznego!
KROK PO KROKU
Suche składniki razem
Mokre razem. Mieszamy. Potem wszystko łączymy
Wkładamy trochę masy do każdej foremki
Dodajemy jagód i porzeczek
Znów masa i znów owoce.
Zapiekamy 30 minut (180 st. C)
Po zjedzeniu babeczek Krysia wybiera się z tatą na rowerową przejażdżkę. Nauczyła się jeździć w te wakacje i oczywiście z pogardą spogląda na tych, którzy jeżdżą jeszcze na czterech kółkach. Ale ponieważ jeździ od niedawna, trochę się o nią boję. Tym bardziej, że kolana i łokcie już ma pozdzierane.
- Uważaj na siebie - mówię, gdy wychodzi z domu.
- Dlaczego? - kokietuje Krysia.
- Bo jak ci się coś stanie, to chyba umrę - mówię i ściskam Krysię mocno.
- A tata też umrze, jak mi się coś stanie? - pyta Krysia
- Też - zapewniam.
- No to nie ma strachu - cieszy się Krysia - to spotkamy się wszyscy w niebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz