Panna Cotta
Stopień trudności: 3
Pomoc Rodziców: gaz
Czas przygotowania: 10 minut + 3 godziny w lodówce
POTRZEBUJECIE:
400 ml śmietanki kremówki 36%
ok. 100 ml mleka
50 - 70 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny i 1/3 szklanki wrzątku
mus:
pół szklanki truskawek (mogą być mrożone)
DO PRACY:
1. Myjemy rączki
2. Śmietankę, mleko, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy w rondelku i gotujemy
3. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę (1 łyżka) roztopioną w 1/3 szklanki wrzątku
4. Mieszamy i wlewamy do silikonowych foremek lub pucharków
5. Wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny
6. Wyciągamy z lodówki, wyjmujemy z foremek i ugniatamy widelcem truskawki lub je blendujemy
7. Polewamy Panna Cottę musem truskawkowym. Możecie też użyć musu lub soku malinowego, czy powideł. My dodałyśmy wszystkiego po trochu i wyszło obłędnie!
SMACZNEGO!
Deserek jest pyszny i orzeźwiający. W sam raz na wiosnę, a już z pewnością na upalne lato
Śmietankę, mleko, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy w rondelku i gotujemy
Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy i wlewamy do silikonowych foremek. Wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny
Wyciągamy z lodówki, wyjmujemy z foremek i dodajemy mus z truskawek
:)
Panna Kota
- Jak myślisz, co to jest Panna Cotta? - pytam Krysię.
- Mi się wydaje, że to musi być narzeczona pana kota.
- To deser jest.
- Deser z kota? - dziwi się Krysia
- Nie z kota. Ze śmietany i truskawek
- To dlaczego panna kota? - dopytuje Krysia
- Nie wiem - odpowiadam zgodnie z prawdą
- Ale lipa (to ostatnio ulubione hasło Krysi)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz