poniedziałek, 24 marca 2014

Panna Cotta







Panna Cotta


Stopień trudności:  3


Pomoc Rodziców: gaz

Czas przygotowania: 10 minut + 3 godziny w lodówce







POTRZEBUJECIE:  
 
400 ml śmietanki kremówki 36% 
ok. 100 ml mleka
50 - 70 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny i 1/3 szklanki wrzątku
mus:
pół szklanki truskawek (mogą być mrożone)
 






DO PRACY:  


1. Myjemy rączki


2. Śmietankę, mleko, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy w rondelku i gotujemy

3. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę (1 łyżka) roztopioną w 1/3 szklanki wrzątku

4. Mieszamy i wlewamy do silikonowych foremek lub pucharków

5. Wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny 

6. Wyciągamy z lodówki, wyjmujemy z foremek i ugniatamy widelcem truskawki lub je blendujemy

7. Polewamy Panna Cottę musem truskawkowym. Możecie też użyć musu lub soku malinowego, czy powideł. My dodałyśmy wszystkiego po trochu i wyszło obłędnie!

 

SMACZNEGO!





Deserek jest pyszny i orzeźwiający. W sam raz na wiosnę, a już z pewnością na upalne lato 





  KROK PO KROKU






 Śmietankę, mleko, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy w rondelku i gotujemy





Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy i wlewamy do silikonowych foremek. Wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny 





Wyciągamy z lodówki, wyjmujemy z foremek i dodajemy mus z truskawek 

 




 :)





Panna Kota


- Jak myślisz, co to jest Panna Cotta? - pytam Krysię.

- Mi się wydaje, że to musi być narzeczona pana kota.

- To deser jest.

 - Deser z kota? - dziwi się Krysia

- Nie z kota. Ze śmietany i truskawek

- To dlaczego panna kota? - dopytuje Krysia

- Nie wiem - odpowiadam zgodnie z prawdą


- Ale lipa  (to ostatnio ulubione hasło Krysi)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz