Ciasteczka orzechowe z miodem
Stopień trudności: 6
Pomoc Rodziców: piekarnik
Czas przygotowania: 50 minut (w tym 20-30 minut w piekarniku)
Święta tuż, tuż :)
POTRZEBUJECIE:
250 g mąki
1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
70 g cukru pudru
150 g masła
1 żółtko
250 g orzechów włoskich
300 g miodu
Wałek, stolnica, foremki do wykrawania kształtów
1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
70 g cukru pudru
150 g masła
1 żółtko
250 g orzechów włoskich
300 g miodu
Wałek, stolnica, foremki do wykrawania kształtów
DO PRACY:
Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy (poza miodem i orzechami)
Wkładamy do lodówki na około 15 minut
Siekamy orzechy, dodajemy miód i mieszamy
Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy
Wykrawamy różne kształty ciasteczek
Wierzch smarujemy masą orzechowo-miodową
Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 150-160 stopni
KROK PO KROKU
Mąka, cukry na stolnicę
Masło
Siekamy orzechy
Dodajemy miodu
Wałkujemy ciasto
Wycinamy kształty
Dużo tego. Nam wyszły dwie blachy, w związku z czym ciastka z jednej blachy przypaliły się nieco z góry, a z drugiej - z dołu :) Piekłyśmy w 190 st. C. To zbyt wysoka temperatura. Musi być 150. Ale pyszne były i tak!
Na każde ciacho nakładamy masę orzechowo-miodową
Gotowe! Do pieca!
Rozmowy o dorosłości
- Wiesz co? - pyta Krysia.
- Co? - również pytam.
- Ja sobie to przemyślałam i chyba nie chciałabym być jeszcze dorosła - mówi Krysia nakładając orzechy na ciasteczko.
- A dlaczego?
- Bo nie umiem za wiele na komputerze.
- To Cię nauczę, jeśli chcesz.
- Właśnie nie chcę, bo wtedy będę dorosła. Z urodzeniem córeczki też jeszcze poczekam.
...Oczywiście ucieszyłam się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz