poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasteczka orzechowe z miodem. Świąteczne :)





Ciasteczka orzechowe z miodem


 Stopień trudności:  6
Pomoc Rodziców: piekarnik

Czas przygotowania: 50 minut (w tym 20-30 minut w piekarniku) 






 Święta tuż, tuż :)







POTRZEBUJECIE:  


250 g mąki
1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
70 g cukru pudru
150 g masła
1 żółtko
250 g orzechów włoskich
300 g miodu
Wałek, stolnica, foremki do wykrawania kształtów







DO PRACY:  


Myjemy rączki
Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy (poza miodem i orzechami)
Wkładamy do lodówki na około 15 minut
Siekamy orzechy, dodajemy miód i mieszamy
Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy  na oprószonej mąką stolnicy
Wykrawamy różne kształty ciasteczek
Wierzch smarujemy masą orzechowo-miodową
Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 150-160 stopni








KROK PO KROKU

Mąka, cukry na stolnicę







Masło





Siekamy orzechy






Dodajemy miodu







Wałkujemy ciasto






Wycinamy kształty






Dużo tego. Nam wyszły dwie blachy, w związku z czym ciastka z jednej blachy przypaliły się nieco z góry, a z drugiej - z dołu :) Piekłyśmy w 190 st. C. To zbyt wysoka temperatura. Musi być 150. Ale pyszne były i tak! 







Na każde ciacho nakładamy masę orzechowo-miodową







Gotowe! Do pieca! 







Rozmowy o dorosłości


- Wiesz co? - pyta Krysia.

- Co? - również pytam.

- Ja sobie to przemyślałam i chyba nie chciałabym być jeszcze dorosła - mówi Krysia nakładając orzechy na ciasteczko.

- A dlaczego?

- Bo nie umiem za wiele na komputerze.

- To Cię nauczę, jeśli chcesz.

- Właśnie nie chcę, bo wtedy będę dorosła. Z urodzeniem córeczki też jeszcze poczekam.



...Oczywiście ucieszyłam się. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz