poniedziałek, 20 stycznia 2014

Magic Ponys. Ciastka na patyku







Magic Ponys. Ciastka na patyku

Stopień trudności:  8 
Pomoc Rodziców:
piekarnik, gaz (roztapianie czekolady)
Czas przygotowania:
20 minut + pobyt w piekarniku (15-20 minut) 










POTRZEBUJECIE:  
3 żółtka
150 g cukru
1 cukier waniliowy
250 g zimnego masła
2-3 łyżki śmietany 18%
16 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka mleczne czekolady
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka

patyczki po lizakach lub lodach (drewniane) lub duże wykałaczki










Ciastka na patyku nazwałyśmy Magic Ponys, bo przepis pochodzi z gazetki Magic Ponys, nr 1/2014






DO PRACY:  
1. Umyjcie łapki 
2. Do miski wsypcie wszystkie składniki, poza czekoladą
3. Zagniećcie ciasto aż będzie jednolitą masą
4. Kulę ciasta zawijamy w folię i na pół godziny wkładamy do lodówki
5. Czekoladę połamcie na kawałki, włóżcie do garnuszka i podgrzejcie. Musi się rozpuścić na baaardzo małym płomieniu lub w mikrofalówce
6. Ciasto wyjmijcie z lodówki i rozwałkujcie na posypanym mąką blacie
7. Wytnijcie z ciasta kółka (za pomocą odwróconego do góry nogami kubka lub szklanki)
8. W niektórych kółkach wytnijcie okienka - gwiazdki, serca...
9. Na pozostałe kółka nałóżcie po odrobinie roztopionej czekolady
10. W czekoladzie zanurzcie patyczki (duże wykałaczki lub specjalne patyczki po lodach lub po lizakach (muszą być drewniane))
11. Przekryjcie tę warstwę kółkami ciasta z wyciętymi wzorkami i dociśnijcie brzegi widelcem
12. Lizaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.


SMACZNEGO!    
 



KROK PO KROKU






 Do miski wsypcie wszystkie składniki, poza czekoladą




 Zagniećcie ciasto aż będzie jednolitą masą. Kulę ciasta zawijamy w folię i na pół godziny wkładamy do lodówki.






Czekoladę połamcie na kawałki, włóżcie do garnuszka i podgrzejcie. Musi się rozpuścić na baaardzo małym płomieniu lub w mikrofalówce. Ciasto wyjmijcie z lodówki i rozwałkujcie na posypanym mąką blacie






 Wytnijcie z ciasta kółka (za pomocą odwróconego do góry nogami kubka lub szklanki)









 W niektórych kółkach wytnijcie okienka - gwiazdki, serca... Na pozostałe kółka nałóżcie po odrobinie roztopionej czekolady. W czekoladzie zanurzcie patyczki (duże wykałaczki lub specjalne patyczki po lodach lub po lizakach (muszą być drewniane))







 Przekryjcie tę warstwę kółkami ciasta z wyciętymi wzorkami i dociśnijcie brzegi widelcem

12. Lizaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 






Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.











 Magic Ponys. Ciastka na patyku

-Te ciastka z gazetki zrobimy, co? Prooooszę - prosi Krysia.

- Dobra, tylko że one są dosyć trudne. Będzie sporo pracy - przestrzegam rzetelnie.
 

- Monika - Krysia patrzy na mnie surowo - musisz mieć jednak więcej wiary. Nie możesz tak, że to się nie uda, albo tamto - Krysia zaczyna machać rękami.
 

- Ale ja wcale...
 
- Wcale, wcale, ale jednak! 

No i zrobiłyśmy te ciastka. Mimo, że "wcale, wcale" :)


 

1 komentarz:

  1. Cała Krysia!
    Choć niejeden czytelnik mógłby pomyśleć, że dialogi są naciągane, jednak Krysia to zadziwiająco błyskotliwa dziewczynka.
    Przy tej mądrali można się poryczeć ze śmiechu.

    OdpowiedzUsuń