piątek, 20 grudnia 2013

Choinka z kiwi








Choinka z kiwi
Stopień trudności:  5  
Pomoc Rodziców: nóż/piekarnik
Czas przygotowania: 30 minut












POTRZEBUJECIE:  

ciasto francuskie
kiwi (1 sztuka)
cukier puder
konfitury z wiśni
deska do krojenia, nóż, piekarnik











DO PRACY:  
1. Myjemy rączki :)     

2. Ciasto francuskie przecinamy na pół
3. Jedną warstwę nakładamy na drugą i nożem wycinamy sporą choinkę
4. Układamy dwie wycięte choineczki obok siebie
5. Kroimy kiwi w grube plasterki
6. Układamy je na jednej z choinek
7. Na drugiej choineczce wycinamy okienka. Będzie przez nie widać kiwi
8. Na choinkę z kiwi nakładamy choinkę z okienkami. Brzegi dociskamy widelcem
9. Choinka wędruje na  10-15 minut  do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C.
10. Teraz choineczkę ozdabiamy wisienkami z konfitury i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.


Smacznego :)










 KROK PO KROKU








Kiwi kroimy w grube plasterki




 

 Z ciasta francuskiego wycinamy dwie choinki






 Na tej, która będzie na dole układamy plasterki kiwi





 Przykrywamy drugą choinką, w której wcześniej wycięliśmy okienka






Dociskamy brzegi choinek widelcem. I do piekarnika na 10-15 minut (temp. 200 st. C). Później wiśnie i puder i jemy :)





 Choinki z kiwi

- Krysia, to nasza ostatnia choinka - mówię wyciągając produkty na stół.

- Jak to ostatnia? To nie będzie Bożego Narodzenia? - piszczy Krysia.
 
- Ostatnia choinka do pieczenia i jedzenia. Teraz już czekamy na prawdziwą choinkę i prawdziwą gwiazdkę - uśmiecham się i pogwizduję "Dzisiaj w Betlejem".

- Nie strasz mnie więcej - mówi Krysia. Zimno i zupełnie nieświątecznie to mówi. Widać faktycznie ją wystraszyłam, hehe :)

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz