Choinka z kiwi
Stopień trudności: 5
Pomoc Rodziców: nóż/piekarnik
Czas przygotowania: 30 minut
POTRZEBUJECIE:
ciasto francuskie
kiwi (1 sztuka)
cukier puder
konfitury z wiśni
deska do krojenia, nóż, piekarnik
DO PRACY:
1. Myjemy rączki :)
2. Ciasto francuskie przecinamy na pół
3. Jedną warstwę nakładamy na drugą i nożem wycinamy sporą choinkę
4. Układamy dwie wycięte choineczki obok siebie
5. Kroimy kiwi w grube plasterki
6. Układamy je na jednej z choinek
7. Na drugiej choineczce wycinamy okienka. Będzie przez nie widać kiwi
8. Na choinkę z kiwi nakładamy choinkę z okienkami. Brzegi dociskamy widelcem
9. Choinka wędruje na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C.
10. Teraz choineczkę ozdabiamy wisienkami z konfitury i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Smacznego :)
KROK PO KROKU
Kiwi kroimy w grube plasterki
Z ciasta francuskiego wycinamy dwie choinki
Na tej, która będzie na dole układamy plasterki kiwi
Przykrywamy drugą choinką, w której wcześniej wycięliśmy okienka
Dociskamy brzegi choinek widelcem. I do piekarnika na 10-15 minut (temp. 200 st. C). Później wiśnie i puder i jemy :)
Choinki z kiwi
- Krysia, to nasza ostatnia choinka - mówię wyciągając produkty na stół.
- Ostatnia choinka do pieczenia i jedzenia. Teraz już czekamy na prawdziwą choinkę i prawdziwą gwiazdkę - uśmiecham się i pogwizduję "Dzisiaj w Betlejem".
- Nie strasz mnie więcej - mówi Krysia. Zimno i zupełnie nieświątecznie to mówi. Widać faktycznie ją wystraszyłam, hehe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz