Dyniowe babeczki
Stopień trudności: 7
Pomoc Rodziców: piekarnik/prąd
Czas przygotowania: 45 minut
POTRZEBUJECIE:
Składniki na 12 babeczek:
Składniki na 12 babeczek:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka pure z dyni
- Garść rodzynek
DO PRACY:
1. Umyjcie rączki
1. Umyjcie rączki
2. Zmiksujcie wszystkie składniki, oprócz pure z dyni i rodzynek.
3. Dodajcie pure z dyni i rodzynek.
4. Przełóżcie ciasto do foremek.
3. Dodajcie pure z dyni i rodzynek.
4. Przełóżcie ciasto do foremek.
5. Poproście rodziców, by nagrzali piekarnik i włożyli do niego ciasto na 25 minut. W piekarniku powinno być 200 st. C. Jeśli nie wiecie, co to oznacza, nie martwcie się - rodzice będą wiedzieli.
Cztery babeczki robią babeczki
Dyniowe babeczki są baaardzo halloweenowe, a przy tym baaaardzo niestraszne, więc mogą je bez drżenia kolan wykonać rączki w każdym wieku. Są też pyszne i mało absorbujące - uwiniecie się w godzinę. W naszej kuchni przy babeczkach pracowały 4 dziewczyny. Kuchareczki - Krysia i gościnnie 4-letnia kuzynka Oliwka, ciocia Kinga (babeczkowa instruktorka, obecnie dumna 18-latka z tatuażem w kształcie trójkąta) i ja - zdjęciowa. Tym razem nie przytoczę dialogów i opowiastek, bo babeczki były robione jakiś czas temu, zanim jeszcze powstał blog PychaKrycha, a jego istnienie było jedynie mglistą wizją i pragnieniem. Więc to, co zostało wówczas powiedziane, już dawno zostało zapomniane. Szkoda.
I do piekarnika na 25 minut :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz