czwartek, 31 października 2013

Dyniowe babeczki


  


Dyniowe babeczki


Stopień trudności: 7
Pomoc Rodziców: piekarnik/prąd
Czas przygotowania: 45 minut







 POTRZEBUJECIE: 


Składniki na 12 babeczek:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka pure z dyni
  • Garść rodzynek









  DO PRACY:  


1. Umyjcie rączki
2. Zmiksujcie wszystkie składniki, oprócz  pure z dyni i rodzynek.
3. Dodajcie pure z dyni i rodzynek.
4. Przełóżcie ciasto do foremek. 
5. Poproście rodziców, by nagrzali piekarnik i włożyli do niego ciasto na 25 minut. W piekarniku powinno być 200 st. C. Jeśli nie wiecie, co to oznacza, nie martwcie się - rodzice będą wiedzieli.  









Cztery babeczki robią babeczki 

Dyniowe babeczki są baaardzo halloweenowe, a przy tym  baaaardzo niestraszne, więc mogą je bez drżenia kolan wykonać rączki w każdym wieku. Są też pyszne i mało absorbujące - uwiniecie się w godzinę. W naszej kuchni przy babeczkach pracowały 4 dziewczyny. Kuchareczki - Krysia i gościnnie 4-letnia kuzynka Oliwka, ciocia Kinga (babeczkowa instruktorka, obecnie dumna 18-latka z tatuażem w kształcie trójkąta) i ja - zdjęciowa. Tym razem nie przytoczę dialogów i opowiastek, bo babeczki były robione jakiś czas temu, zanim jeszcze powstał blog PychaKrycha, a jego istnienie było jedynie mglistą wizją i pragnieniem. Więc to, co zostało wówczas powiedziane, już dawno zostało zapomniane. Szkoda. 



I do piekarnika na 25 minut :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz