Rogaliki
Stopień trudności: 2
Pomoc Rodziców: brak, ewentualnie nóż
Czas przygotowania: 10 minut + 20-25 minut w piekarniku (160 st.C)
POTRZEBUJECIE:
ciasto półfrancuskie, gotowe. Do rogalików - okrągłe
nadzienie - czekolada do smarowania, dżemy, biały ser
DO PRACY:
1. Myjemy rączki2. Ciasto rozwijamy i tniemy na trójkąty. Jeśli chcecie mieć duże rogale - na 4 części. My pokroiłyśmy na 8
3. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i rolujemy. Na koniec lekko zakręcamy rogi, na kształt rogalika
4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 20-25 min. Kontrolujemy co jakiś czas to, co się dzieje z rogalikami w piekarniku, żeby się nie przypaliły
5. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygną. Możecie posypać rogaliki cukrem pudrem.
UWAGA! Nadzienia mogą być różne, ale najlepsze są... wszystkie naraz
SMACZNEGO!
KROK PO KROKU
Ciasto tniemy na trójkąty
Nakładamy nadzienie. Lub, jak to robi Krysia, wmontowujemy je w ciasto
Najlepsze! Biały ser i czekolada. Mmmmm!
I jeszcze odrobina dżemu
Zawijamy
Gotowe. Czas do piekarnika na 20 minut
Gotowe!
Dobre, ale zjem mało
- Smakują. Ale nie mogę za dużo zjeść. A wiesz dlaczego? - pyta Krysia i nie czekając na odpowiedź mówi - Bo wtedy będę miała dość.
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ma to sens. Bo najważniejsze przecież jest, by nigdy nie mieć dosyć rogalików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz