czwartek, 8 maja 2014

Rogaliki



 Rogaliki

Stopień trudności:  2
Pomoc Rodziców: brak, ewentualnie nóż
Czas przygotowania: 10 minut + 20-25 minut w piekarniku (160 st.C)








POTRZEBUJECIE:  

 ciasto półfrancuskie, gotowe. Do rogalików - okrągłe
nadzienie - czekolada do smarowania, dżemy, biały ser







DO PRACY:  

1. Myjemy rączki
2. Ciasto rozwijamy i tniemy na trójkąty. Jeśli chcecie mieć duże rogale - na 4 części. My pokroiłyśmy na 8
3. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i rolujemy. Na koniec lekko zakręcamy rogi, na kształt rogalika
4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 20-25 min. Kontrolujemy co jakiś czas to, co się dzieje z rogalikami w piekarniku, żeby się nie przypaliły
5. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygną. Możecie posypać rogaliki cukrem pudrem.

UWAGA! Nadzienia mogą być różne, ale najlepsze są... wszystkie naraz



  SMACZNEGO!







 KROK PO KROKU


Ciasto tniemy na trójkąty




Nakładamy nadzienie. Lub, jak to robi Krysia, wmontowujemy je w ciasto





Najlepsze! Biały ser i czekolada. Mmmmm!




I jeszcze odrobina dżemu




Zawijamy




Gotowe. Czas do piekarnika na 20 minut




Gotowe!



  Dobre, ale zjem mało

- I jak? Smakują ci? - pytam Krysię.

- Smakują. Ale nie mogę za dużo zjeść. A wiesz dlaczego? - pyta Krysia i nie czekając na odpowiedź mówi - Bo wtedy będę miała dość.


Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ma to sens. Bo najważniejsze przecież jest, by nigdy nie mieć dosyć rogalików.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz