piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka na wielkanocne śniadanie



  

Sałatka na wielkanocne śniadanie
Stopień trudności:  2
Pomoc Rodziców: brak, ewentualnie nóż
Czas przygotowania: 10 minut  






Na zdjęciu jeszcze cała gąska Krysi. Za dwie godziny roztrzaska się w drobny mak




POTRZEBUJECIE:  
 
4 jaja ugotowane na twardo
szczypiorek - im więcej, tym smaczniej
pęczek rzodkiewki
2 duże łyżki majonezu
sól, pieprz






DO PRACY:  

1. Myjemy rączki
2. Jajka gotujemy na twardo (5 minut od momentu zawrzenia wody)
3. Obieramy jajka i traktujemy je, jak my to nazywamy jajcarnią - czyli taką siekaczką do jajek. Lub kroimy nożem w drobniutką kosteczkę.
4. Bardzo drobno siekamy szczypiorek i rzodkiewkę
5. Wszystko wrzucamy do sporej miski, dodajemy majonez, sól i pieprz.
6. Mieszamy i gotowe. I pyszne! 

 SMACZNEGO!




KROK PO KROKU

Ugotowane jajka traktujemy jajcarnią





Siekamy szczypior




i rzodkieweczkę





I do miski




Mieszamy





Pieprzymy i solimy i znów mieszamy


 



Sałatka pełna kolorów


- Ale ma kolory, nie?

- Fajne. Te jajka to słońce, szczypiorek to trawa, a rzodkiewka to kwiaty. Jak na łące tu jest - obrazuje Krysia.


- Fajnie, nie? - również zachwyca mnie wielobarwność tej sałatki.


- Fajne - przyznaje Krysia - ale ja tego nie będę jadła.

- Dlaczego? To jest przecież bardzo dobra sałatka.

- Bo łąkę krowy jedzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz