Sałatka na wielkanocne śniadanie
Stopień trudności: 2
Pomoc Rodziców: brak, ewentualnie nóż
Czas przygotowania: 10 minut
Na zdjęciu jeszcze cała gąska Krysi. Za dwie godziny roztrzaska się w drobny mak
POTRZEBUJECIE:
4 jaja ugotowane na twardo
szczypiorek - im więcej, tym smaczniej
pęczek rzodkiewki
2 duże łyżki majonezu
sól, pieprz
DO PRACY:
1. Myjemy rączki2. Jajka gotujemy na twardo (5 minut od momentu zawrzenia wody)
3. Obieramy jajka i traktujemy je, jak my to nazywamy jajcarnią - czyli taką siekaczką do jajek. Lub kroimy nożem w drobniutką kosteczkę.
4. Bardzo drobno siekamy szczypiorek i rzodkiewkę
5. Wszystko wrzucamy do sporej miski, dodajemy majonez, sól i pieprz.
6. Mieszamy i gotowe. I pyszne!
SMACZNEGO!
KROK PO KROKU
Ugotowane jajka traktujemy jajcarnią
Siekamy szczypior
i rzodkieweczkę
I do miski
Mieszamy
Pieprzymy i solimy i znów mieszamy
Sałatka pełna kolorów
- Ale ma kolory, nie?
- Fajne. Te jajka to słońce, szczypiorek to trawa, a rzodkiewka to kwiaty. Jak na łące tu jest - obrazuje Krysia.
- Fajnie, nie? - również zachwyca mnie wielobarwność tej sałatki.
- Fajne - przyznaje Krysia - ale ja tego nie będę jadła.
- Dlaczego? To jest przecież bardzo dobra sałatka.
- Bo łąkę krowy jedzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz