Bułeczki maślane
Stopień trudności: 6
Pomoc Rodziców: mikser, piekarnik
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut w piekarniku
POTRZEBUJECIE:
400g mąki
250 ml (szklanka) ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
drożdże (pół kostki)
50g rozpuszczonego masła
250 ml (szklanka) ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
drożdże (pół kostki)
50g rozpuszczonego masła
DO PRACY:
1. Myjemy rączki
2. Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło mieszamy z mlekiem w sporej misce. Ciasto wyrabiamy na gładką masę.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia
4. Teraz przenosimy ciasto na płaską powierzchnię posypaną mąką, lekko zagniatamy i formujemy kule. Powinno wyjść około 10 średniej wielkości bułeczek. Uwaga - bułeczki wyrosną
5. Nożem nacinamy kajzerkowy krzyżyk na bułeczce
6. Pieczemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
SMACZNEGO!
KROK PO KROKU
Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło mieszamy z mlekiem w sporej misce
Ciasto wyrabiamy na gładką masę i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia
Lekko zagniatamy i
formujemy kule
Nożem nacinamy kajzerkowy krzyżyk na bułeczce i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Niebezpieczny aromat maślanych bułeczek
- Pachnie jak w piekarni. Ale fajnie - mówię do Krysi.
- Nie. Wcale nie fajnie. Zupełnie nie fajnie. Teraz tu będą ludzie przychodzili, żeby kupić bułki. I co? Masz tyle bułek? - Krysia miażdży mnie swoim bardzo specyficznym spojrzeniem, pod którym ugiąłby się pewnie i Castro.
- Nie mam - przez to spojrzenie nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz