
Ciasteczka migdałowe
Stopień trudności: 6
Pomoc Rodziców: piekarnik
Czas przygotowania: 40 minut (w tym 15 minut w piekarniku)
Pomoc Rodziców: piekarnik
Czas przygotowania: 40 minut (w tym 15 minut w piekarniku)
POTRZEBUJECIE:
200 g zmielonych/drobno posiekanych migdałów
150 g cukru pudru
3 białka
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
DO PRACY:
Myjemy rączki
Posiekane migdały mieszamy z cynamonem
2 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Nadal ubijamy. W trakcie dodajemy 100 gram cukru pudru
Teraz dodajemy migdały z cynamonem i mieszamy
Łyżką nakładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ubijamy na sztywno pozostałe białko. Ubijając, stopniowo dodajemy 50 g cukru pudru
Ubitym białkiem, za pomocą pędzelka, grubo smarujemy ciasteczka
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 140-150 st. C
KROK PO KROKU
Siekamy migdały i mieszamy z cynamonem
Ubijamy pianę i wylizujemy co się da
Mieszamy
Wykładamy na blachę i smarujemy pędzelkiem. Do piekarnika.
Bożonarodzeniowe pyszności
- Bardzo lubię Wigilię - mówi Krysia.
- A co najbardziej lubisz tego dnia?
- Jedzenie. Jest mnóstwo pyszności i wiele smakołyków.
- A który smakołyk najbardziej lubisz? - pytam i zastanawiam się czy pierniczki czy też ciasteczka migdałowe, które właśnie upiekłyśmy.
- Barszcz - mówi Krysia.
- A co jeszcze? - liczę, że może jednak te ciasteczka migdałowe... Ale słyszę:
- Dokładkę barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz