wtorek, 4 lutego 2014

Dżdżownice w ziemi



Dżdżownice w ziemi

Stopień trudności:  2 
 

Pomoc Rodziców: gaz i wrzątek  - gotowanie galaretki


Czas przygotowania: 10 minut + leżakowanie w lodówce około godziny

 

 




POTRZEBUJECIE:  
czekolada
galaretka
słomki. Im grubsze słomki, tym lepsze dżdżownice wyjdą
płaski, długi pojemnik
tarka






 DO PRACY:  

1. Umyjcie rączki
2.Przygotujcie galaretkę zgodnie z opisem na torebce
3. Do płaskiego, podłużnego naczynia wlejcie galaretkę i włóżcie słomki. Jeśli słomki będą wystarczająco szerokie, wypełnią się galaretką. Jeśli będą zbyt wąskie wciągnijcie przez słomkę sok
4. Końce słomek zamykamy klamerkami do wieszania prania lub spinaczami
5. Słomki wkładamy do lodówki
6. Gdy galaretka się skrzepnie, wyjmujemy słomki, zdejmujemy klamerki i wyciskamy dżdżownice na talerz
7. Posypujemy startą na tarce czekoladą

Obleśna przekąska jest gotowa

 

SMACZNEGO!  :)

 

 
KROK PO KROKU

 

Galaretkę wlewamy do naczynia
 



 

Zanurzamy słomki

 

 
Jeśli są zbyt wąskie wsysamy sok. Jeśli użyjecie szerszych słomek, sok sam do nich wpłynie. Dżdżownice będą też większe

 

 


Zamykamy sok w słomkach zakładając na podwinięte końce słomek klamerki


 


Gdy stężeją, wyciskamy je na talerz

 

 

 
Obleśne, nie?

 

 

posypujemy startą na tarce, brązową czekoladą

 

 

I gotowe. Kto odważny, ten je

 


  

Dżdżownice w ziemi

 - Fuuuuj, ale smaczne - mówi Krysia wkładając do buzi dżdżownicę.


:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz