czwartek, 6 lutego 2014

Ciasto marchewkowe

 

 

Ciasto marchewkowe
 
 

Stopień trudności:  4 

Pomoc Rodziców: nóż, tarka, piekarnik
Czas przygotowania: 50 minut (w tym 30 minut w piekarniku)

 

 

POTRZEBUJECIE:  
Ciasto:
2 szklanki startej marchwi (4 średnie sztuki)
4 jajka

1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łytżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:
słodka śmietana 36% (0,5 litra)
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
serek mascarpone (małe opakowanie)
Garść startej marchewki - do zdobienia




 DO PRACY:  

1. Umyjcie rączki
2. Utrzyjcie na tarce marchew. Wiem, wiem, to jest robota jak w kamieniołomach, więc mama pomoże. Zostawcie sobie odrobinę marchewki do ozdobienia ciasta

3. W osobnej misce utrzyjcie jajka (4 sztuki) z cukrem (1 szklanka)

4. Przesiejcie mąkę (2 szklanki) z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki) i przyprawą piernikową (1,5 łyżeczki). Dodajcie ją do masy z jaj i cukru.

5. Dodajcie utartą marchew i olej (3/4 szklanki)

6. Wymieszajcie ciasto dokładnie

7. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C

8. Ciasto wlejcie do wysokiej formy wysmarowanej olejem lub margaryną

9. Do piekarnika na 30-35 minut.

 

Robimy polewę - bita śmietana z mascarpone:

1.  Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier (2 łyżki) i cukier puder (2 łyżki) i znów ubijamy

2. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone

3. Mieszamy śmietanę z serkiem mascarpone. Delikatnie. Nie za pomocą miksera, tylko zwykłej łyżki


Po 30 - 35 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Dopiero gdy wystygnie smarujemy je obficie masą mascarpone. Jeśli posmarujemy nią ciepłe ciasto, masa spłynie i będzie po zawodach. Zatem smarujemy masą wystygnięte ciasto i posypujemy startą marchewką. Gotowe!

 

SMACZNEGO!  :)

 

KROK PO KROKU


Jaja
                                       cukier
ucieramy 

 

 

 

 

 

1,5 łyżki przyprawy do piernika i 2 łyżeczki proszku do pieczenia

mąka (2 szklanki) 



olej   

marchew


masa wędruje do form i foremek
30 min., 180 st. C



polewa, posypka z marchewki i gotowe 



 


To prawda, nie czuć marchewki

 

Marchewkowiec

- To dziwne, że nie czuć marchewki w tym marchewkowcu - mówi Krysia.

- Dziwne, ale prawdziwe. Takie zaczarowane ciasto. Z warzywami. Świat nie widział - tłumaczę, w zasadzie nic nie wyjaśniając.

- To dostaniesz ocenę 5 za pomysł na to ciasto - mówi Krysia. I dodaje  - Aaale dostaniesz też 1, bo za szybko chodzisz.

- O

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz