Ciasto marchewkowe
Stopień trudności: 4
Pomoc Rodziców: nóż, tarka, piekarnik
Czas przygotowania: 50 minut (w tym 30 minut w piekarniku)
POTRZEBUJECIE:
Ciasto:2 szklanki startej marchwi (4 średnie sztuki)
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
2 łytżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa:
słodka śmietana 36% (0,5 litra)
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
serek mascarpone (małe opakowanie)
Garść startej marchewki - do zdobienia
DO PRACY:
1. Umyjcie rączki
2. Utrzyjcie na tarce marchew. Wiem, wiem, to jest robota jak w kamieniołomach, więc mama pomoże. Zostawcie sobie odrobinę marchewki do ozdobienia ciasta
3. W osobnej misce utrzyjcie jajka (4 sztuki) z cukrem (1 szklanka)
4. Przesiejcie mąkę (2 szklanki) z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki) i przyprawą piernikową (1,5 łyżeczki). Dodajcie ją do masy z jaj i cukru.
5. Dodajcie utartą marchew i olej (3/4 szklanki)
6. Wymieszajcie ciasto dokładnie
7. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C
8. Ciasto wlejcie do wysokiej formy wysmarowanej olejem lub margaryną
9. Do piekarnika na 30-35 minut.
Robimy polewę - bita śmietana z mascarpone:
1. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier (2 łyżki) i cukier puder (2 łyżki) i znów ubijamy
2. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone
3. Mieszamy śmietanę z serkiem mascarpone. Delikatnie. Nie za pomocą miksera, tylko zwykłej łyżki
Po 30 - 35 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Dopiero gdy wystygnie smarujemy je obficie masą mascarpone. Jeśli posmarujemy nią ciepłe ciasto, masa spłynie i będzie po zawodach. Zatem smarujemy masą wystygnięte ciasto i posypujemy startą marchewką. Gotowe!
SMACZNEGO! :)
KROK PO KROKU
Jaja
cukier
ucieramy

1,5 łyżki przyprawy do piernika i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka (2 szklanki) 

olej
marchew
masa wędruje do form i foremek
30 min., 180 st. C
polewa, posypka z marchewki i gotowe



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz